Przepis: Ryż zapiekany z kurkami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Ryż zapiekany z kurkami?
Ryż płuczemy, osączamy, zalewamy 500 ml wody, gotujemy na małym ogniu 10-20 min., zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby myjemy, trzonki czyścimy i przycinamy. Cebulę obieramy, drobno siekamy, rumienimy na jednej łyżce masła, dodajemy grzyby, dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30 min. i mieszamy z ryżem. Żaroodporne naczynie smarujemy jedną łyżką masła. Śmietanę podgrzewamy z pozostałym masłem, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtka i mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ryż z grzybami, zalewamy sosem, posypujemy startym serem, zapiekamy 20 min. w temp. 200 st. C i podajemy.