Przepis na Budyń z pieczarek

Budyń z pieczarek

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Budyń z pieczarek?

Przygotować formę budyniową.

Umyte pieczarki pokrajać na ćwiartki, usmażyć razem z cebulą w 1/4 części tłuszczu, przestudzić.

Namoczoną w mleku bułkę odcisnąć i zemleć razem z pieczarkami.

Wybić jajka oddzielając żółtka od białek.

Żółtka utrzeć z połową pozostałego tłuszczu. Dodać zmielone z bułką pieczarki, sól, pieprz do smaku i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Ubić pianę z białek, wymieszać z masą i od razu włożyć do formy, zamknąć i wstawić do gotowania na 1 godzinę. (Gotujemy oczywiście w kąpieli wodnej czyli naczynie z masą wstawiamy do większego garnka z wodą).

Ugotowany budyń wyjąć, lekko przestudzić, wyłożyć na ogrzany półmisek, pokroić na porcje, polać pozostałym tłuszczem, posypać zieloną pietruszką i zrumienioną tartą bułką.

Masę na budyń z pieczarek można wyłożyć do okrągłej formy lub tortownicy i upiec. Podawać tak samo jak budyń gotowany.