Przepis na Pierożki z kapustą i grzybami na wigilię i nie tylko

Pierożki z kapustą i grzybami na wigilię i nie tylko

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Pierożki z kapustą i grzybami na wigilię i nie tylko?

Mleko rozcieńczyć szklanką ciepłej wody.

Z drożdży, niewielkiej ilości płynu i łyżeczki mąki zrobić rozczyn.

Wyrobić wszystkie składniki ciasta, dodając po trochu resztę rozcieńczonego mleka i rozczyn.

Przykryć ciasto czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kapustę posiekać, włożyć do rondla, podlać wodą i gotować pod przykryciem pół godziny.

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu, połączyć z ugotowaną kapustą, posiekanymi grzybami, przyprawić i smażyć, aż farsz zbrązowieje.

Wówczas dodać posiekane jaja na twardo, wymieszać, przestudzić.

Z niewielkich kawałków ciasta robić placuszki, nakładać na nie farsz i zlepić podłużne pierożki.

Następnie ułożyć je co 2 cm na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować białkiem, posypać kminkiem, wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i upiec na złoto.

Można też pierożki upiec wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać je w gorącym piekarniku, przykrywając blaszkę folią aluminiową.