Przepis na Zapiekanka z grzybów

Zapiekanka z grzybów

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Zapiekanka z grzybów?

Wyczyścić grzybki (nie płukać !!) pokroić w plasterki i na maśle lekko podsmażyć na patelni (grzybki mogą być suszone wcześniej wymoczone w wodzie przez noc, świeże lub zakonserwowane pod ciśnieniem w słoiku). Na gorącą patelnię wlać olej i zeszklić cebulkę (cebula nie może być za bardzo przysmażona) następnie dodać boczek i poddusić razem około 10 min. Gdy składniki się podduszą, dodać grzybki wcześniej podsmażone na maśle. Wszystko razem poddusić jakieś 15 min. W międzyczasie obrać kilka ziemniaków, opłukać i pokroić w kostki, dodać do całej zaprawy i znowu lekko podsmażyć przez kilka minut mieszając zaprawę. Jak tylko ziemniaczki zaczną być lekko miękkie (minimalnie!) całość należy włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać 2 listki laurowe + pieprz + trochę vegetki + pól kostki rosołku (bulionu), zalać woda, włożyć do piekarnika i piec przez ok. 45 min. Danie jest gotowe jak woda prawie całkowicie wyparuje.

Zapiekać w piekarniku przy 180 stopniach

Proste danie i bardzo smaczne !!

Bon Appetit !!

Pozdrawiam,