Przepis: Indyk z owocami
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćIndyk z owocami ?
Śliwki moczyć 12 godzin w wodzie z dodatkiem skórki z pomarańczy. Indyka natrzeć olejem z solą i pieprzem
wewnątrz wypełnić śliwkami i ćwiartkami obranych jabłek, polać półwytrawnym winem, a następnie owinąć w natłuszczoną folię aluminiową, ułożyć na blaszce do pieczenia. Wlać pół szklanki wody, wstawić do zimnego piekarnika i powoli podgrzewać. Co jakiś czas wlewać przez otwory w folii 1-2 łyżki białego wytrawnego wina. Piec 3 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozwinąć folię, polać indyka stopionym masłem, żeby się ładnie zarumienił. Podawać na gorąco zaraz po upieczeniu.