Przepis: Pieczeń z indyka z brokułami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Jak przyrządzić Pieczeń z indyka z brokułami?
Cebule obrać, podzielić na połówki.
Morele osączyć, połowę owoców pokroić w kosteczkę. Twaróg utrzeć z białkiem i grysikiem.
Na końcu dodać morele, wymieszać.
Masę przyprawić do smaku solą, kolendrą i pieprzem cayenne.
Mięso umyć, osuszyć, przeciąć, tak by powstał prostokąt.
Rozbić tłuczkiem, posolić, posmarować masą serową, zostawiając margines o szerokości około 2 cm, uformować roladę, mocno związać nićmi.
Roladę oprószyć solą.
Mocno rozgrzać olej w brytfance, podsmażać na nim roladę przez kilka minut na średnim ogniu ze wszystkich stron. Dodać cebulkę, polać rosołem.
Brytfankę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 50 – 60 minut temperaturze 175° W tym czasie brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, gotować przez 8 minut na małym ogniu, odcedzić.
Pozostałe morele pokroić na cząstki.
Migdały zrumienić nas suchej patelni.
Tłuszcz stopić, podsmażać na nim brokuły oraz morele, posolić, posypać migdałami, odłożyć w ciepłe miejsce, aby nie wystygły.
Roladę wyjąć.
Sos z pieczenia przecedzić, wymieszać z winem, zagotować, zagęścić mąką, ponownie zagotować.
Przyprawić solą, pieprzem oraz kolendrą.
Pieczeń indyczą przełożyć z jarzynką na półmisek.
Serwować do ziemniaków z wody, puree, oraz kasz i ryżu.