Przepis: Pikantny indyk
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Pikantny indyk?
Paprykę czerwoną kroimy w grubsze plastry. Należy ją podpiec razem z papryczką chili. Gorącą paprykę przykrywamy folią i pozostawiamy do wystygnięcia.
Udźce z indyka wkładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wrzątku i gotujemy przez 30 minut razem z kostkami bulionu. Po ugotowaniu zachowujemy wywar.
Następnie miksujemy warzywa (paprykę czerwoną, chili oraz czosnek).
Do 1,5 szklanki wywary wlewamy ocet i wsypujemy cukier, następnie dodajemy zmiksowane warzywa. Sos solimy i gotujemy aż zgęstnieje.
Mięso obieramy ze skóry, dzielimy na porcje i polewamy sosem.
Opcjonalnie można je posypać sezamem.
Jeżeli chcemy by nasz sos był mniej pikantny usuwamy z papryczki pestki, aby był bardziej pikantny można użyć ostrzejszych papryczek np. Habanero.