Przepis na Pieczeń z indyka z brokułami

Pieczeń z indyka z brokułami

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min

Jak przyrządzić Pieczeń z indyka z brokułami?

Cebule obrać, podzielić na połówki.

Morele osączyć, połowę owoców pokroić w kosteczkę. Twaróg utrzeć z białkiem i grysikiem.

Na końcu dodać morele, wymieszać.

Masę przyprawić do smaku solą, kolendrą i pieprzem cayenne.

Mięso umyć, osuszyć, przeciąć, tak by powstał prostokąt.

Rozbić tłuczkiem, posolić, posmarować masą serową, zostawiając margines o szerokości około 2 cm, uformować roladę, mocno związać nićmi.

Roladę oprószyć solą.

Mocno rozgrzać olej w brytfance, podsmażać na nim roladę przez kilka minut na średnim ogniu ze wszystkich stron. Dodać cebulkę, polać rosołem.

Brytfankę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 50 – 60 minut temperaturze 175° W tym czasie brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, gotować przez 8 minut na małym ogniu, odcedzić.

Pozostałe morele pokroić na cząstki.

Migdały zrumienić nas suchej patelni.

Tłuszcz stopić, podsmażać na nim brokuły oraz morele, posolić, posypać migdałami, odłożyć w ciepłe miejsce, aby nie wystygły.

Roladę wyjąć.

Sos z pieczenia przecedzić, wymieszać z winem, zagotować, zagęścić mąką, ponownie zagotować.

Przyprawić solą, pieprzem oraz kolendrą.

Pieczeń indyczą przełożyć z jarzynką na półmisek.

Serwować do ziemniaków z wody, puree, oraz kasz i ryżu.