Przepis: Pikantny ryż warzywny z woka
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Pikantny ryż warzywny z woka?
Ryż kilkakrotnie umyć, aż woda będzie zupełnie czysta. Przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby ziarenka były przykryte. Gotować 30 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut. Kalafior umyć, oczyścić, podzielić na małe różyczki. Marchewkę umyć, obrać, pokroić w cienkie słupki. Dymkę oczyścić, umyć, część białą pokroić w plasterki, zieloną posiekać. Wok rozgrzać, zrumienić w nim płatki kokosowe, przez 1 minutę, nie przerywając mieszania. Przełożyć na talerzyk. olej rozgrzać w woku, włożyć dymkę, papryczkę chilli, miód. Smażyć około 1 minuty, cały czas mieszając. Dodać marchewkę, kalafior, smażyć kolej lub oliwa hiszpańskane 3-4 minuty, nie przerywając mieszania. Mleczko kokosowe i rosół wlać do warzyw, wymieszać, całość zagotować. Papryczkę chilli usunąć. Warzywa przyprawić pastą curry, curry w proszku i solą. Gotować 5 minut na małym ogniu. Dodać ryż, wymieszać. Przed podaniem potrawę posypać zrumienionymi płatków kokosowymi. Podawać.