Przepis: Placki ryżowe
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Placki ryżowe?
Masło stapiamy, wrzucamy ryż, zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy około 20 minut.
Orzeszki grubo siekamy, dodajemy do ryżu.
Całość studzimy.
Marchewkę ścieramy na tarce.
Szczypiorek płuczemy i siekamy.
Jabłko myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ ścieramy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny.
Przygotowujemy sos:
marchewkę mieszamy z jabłkiem, szczypiorkiem, twarogiem i jogurtem, solimy.
Ryż łączymy z mąką i jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy placki i smażymy porcjami na oliwie.
Podajemy z dipem.