Przepis: Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Risotto z kurczakiem i pieczarkami?
Umyte i osuszone udka skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i zostawić na godzinę w lodówce. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w paski pieczarki i zrumienić. Dodać posiekaną bazylię i natkę pietruszki, mieszając smażyć 3 minuty. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, zrumienić udka ze wszystkich stron, przełożyć do rondla i dusić ok. 30 minut. Miękkie udka wyjąć, trzymać w cieple, a do sosu dać ryż. Dokładnie wymieszać i gotować 20 minut. Wyłożyć na żaroodporny półmisek, obłożyć udkami, posypać parmezanem, zapiec 5 minut w piekarniku.