Przepis: Risotto z owocami morza
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas smażenia: 5 min.
Jak przyrządzić Risotto z owocami morza?
Wywar zagotowujemy w garnku, dodajemy umyty ryż i gotujemy przez 12 minut, przez cały czas mieszając. Następnie dokładnie odcedzamy, zaś wywar odstawiamy. Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim czosnek rozgnieciony. Dodajemy pokrojone kalmary, krewetki i smażymy przez 5 minut. Gdy owoce morza podsmażą się, zmniejszyć ogień i dusimy przez 3 minuty. Dodajemy posiekane oregano i mieszamy. Podgotowany ryż umieszczamy na patelni, mieszamy z owocami morza i podgrzewamy przez 3 minuty, aż całość stanie się gorąca. Jeśli mieszanka będzie zbyt sucha, dolewamy trochę zachowanego wywaru. Dodajemy starty ser i dobrze mieszamy.