Przepis: Ryż z gulaszem
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas smażenia: 30 min.
Jak przyrządzić Ryż z gulaszem?
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Fileta umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Następnie wlać bulion i dusić. Dodać przyprawy paprykę słodką, ostrą, przyprawę do kurczaka, gyrosa, sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić i mieszać od czasu do czasu. Na koniec dodać łyżkę mąki by zagęścić sos.
Kalarepę i marchewkę obrać ze skóry. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz kwaskiem cytrynowym. Dodać majonez i jogurt naturalny. Wymieszać.
Na talerzu wykładamy porcję ryżu, polewamy sosem i podajemy z sałatką.