Przepis: Ryż z kurczakiem i warzywami z chińską nutką
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Ryż z kurczakiem i warzywami z chińską nutką?
Ryż płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. W tym czasie filet z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki, polewamy sosem sojowym i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę, obraną i pokrojoną w plastry marchew i obie papryki pokrojone na kawałeczki. Całość smażymy, aż kurczak będzie lekko zarumieniony, następnie podsypujemy delikatnie mąką – przez małe siteczko, dolewamy 1/2 szklanki wody, mieszamy, dodajemy sos słodko-kwaśny, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 minut, aż płyn odparuje, na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Do miseczek wsypujemy ugotowany ryż, podajemy z gotowym kurczakiem z warzywami.