Jak przyrządzić Ryż z rabarbarem?

Przepis: Ryż z rabarbarem

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Jak przyrządzić Ryż z rabarbarem?

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, posypać 6 łyżkami cukru i odstawić na godzinę. Ugotować ryż na sypko z dodatkiem cukru waniliowego, szczypty soli i szczypty cynamonu.

Po ugotowaniu ryż dokładnie odsączyć, dodać 1,5 łyżki masła, wymieszać.

Naczynie żaroodporne posmarować resztą masła, obsypać tartą bułką. Ułożyć warstwami ryż, rabarbar, oprószyć cynamonem, zależy od wielkości naczynia ile warstw nam wyjdzie, ostatnia warstwa ma być ryż. Następnie wlać na wierzch ryżu śmietanę. Wstawić do piekarnika, zapiekać ok 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Podawać np z bitą śmietaną lub jogurtem np truskawkowym.