Przepis: Ryż z szaszłykiem po cygańsku
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Ryż z szaszłykiem po cygańsku?
Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę lub niewielkie prostokąty. Paprykę podzielić na ósemki. Pomidory pokroić w plastry, cebulę na ćwiartki. Grzybki umyć i osuszyć. Wszystkie składniki nadziewamy na szpadki naprzemiennie i przyprawiamy na ostro pieprzem, solą i curry. Całość delikatnie smarujemy oliwą lub olejem i pieczemy odwracając na wszystkie strony ok. 12 – 15 minut na elektrycznym grillu. Ryż gotujemy wg przepisu podanego przez producenta. Przed podaniem ryż dokładnie mieszamy z masłem, by nie był sypki i suchy. Na ryżu układamy grillowane szaszłyki, i gorące podajemy z pikantną surówką lub sałatką.