Przepis: Ryż zapiekany ze szpinakiem i jajami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Ryż zapiekany ze szpinakiem i jajami?
Szpinak przebrać, odciąć korzonki, dokładnie wypłukać, zalać wrzącą osoloną woda, ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Przyrządzić białą zasmażkę z mąki i 2 dag margaryny, rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować, wymieszać ze szpinakiem, dodać roztarty z sola czosnek, zagotować i dosolić do smaku. Szpinak powinien być gęsty. Ryż wypłukać w zimnej wodzie, ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, dodać 2dag margaryny, starannie wymieszać. Ugotowany ryż wymieszać z grubo posiekanymi jajami i połową tartego sera. Półmisek do zapiekania posmarować margaryną, ułożyć na nim w równej warstwie połowę ryżu, na niej warstwę szpinaku, a na wierzchu resztę ryżu. Wyrównać powierzchnię, posypać serem, pokropić resztą stopionej margaryny i zapiec w gorącym piekarniku.