Jak przyrządzić Ryż zapiekany ze szpinakiem i jajami?

Przepis: Ryż zapiekany ze szpinakiem i jajami

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Ryż zapiekany ze szpinakiem i jajami?

Szpinak przebrać, odciąć korzonki, dokładnie wypłukać, zalać wrzącą osoloną woda, ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Przyrządzić białą zasmażkę z mąki i 2 dag margaryny, rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować, wymieszać ze szpinakiem, dodać roztarty z sola czosnek, zagotować i dosolić do smaku. Szpinak powinien być gęsty. Ryż wypłukać w zimnej wodzie, ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, dodać 2dag margaryny, starannie wymieszać. Ugotowany ryż wymieszać z grubo posiekanymi jajami i połową tartego sera. Półmisek do zapiekania posmarować margaryną, ułożyć na nim w równej warstwie połowę ryżu, na niej warstwę szpinaku, a na wierzchu resztę ryżu. Wyrównać powierzchnię, posypać serem, pokropić resztą stopionej margaryny i zapiec w gorącym piekarniku.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556