Przepis: Ryżowa zapiekanka z boczkiem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Ryżowa zapiekanka z boczkiem?
Ryż gotować pod przykryciem ok. 5min.i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać z cebulą do boczku i razem smażyć, ostudzić.
Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce. Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek pomidory wraz z sokiem i starty ser.
Do tego dodać rosół, śmietanę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i zapiekać ok. 30 min. w 180*C.
Gorącą zapiekankę polać keczupem.
Smacznego!