Przepis: Tęcza na talerzu
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Tęcza na talerzu?
Rozgrzać masło wraz z oliwą, krótko podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, wsypać ryż i szafran, smażyć minutę, cały czas mieszając. Dolać wino, chwilę gotować na małym ogniu. Kostkę bulionową zalać trzema szklankami wrzątku, wymieszać. Wlać do ryżu, wymieszać i gotować na małym ogniu. Szynkę oraz osączone pomidory pokroić w słupki i wraz z groszkiem wrzucić od ryżu, gotować do miękkości. Tuż przed końcem gotowania wrzucić starty ser, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotować cały czas mieszając, zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką.