Przepis: Zapiekanka z kaszą gryczaną
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przyrządzić Zapiekanka z kaszą gryczaną?
Kaszę gryczaną gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Połowę wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Pora siekamy, przesmażamy na łyżce oleju, dodajemy pokrojone pieczarki, jak odparują, doprawiamy je solą i pieprzem.
Wykładamy na kaszę. Posypujemy 1/3 częścią sera żółtego tartego.
Paprykę pokrojoną w kostkę i parówki pokrojone w plasterki podsmażamy na łyżce oleju, wykładamy do naczynia. Przykrywamy kaszą, polewamy mieszanką ze śmietany i keczupu, doprawioną solą i pieprzem.
Posypujemy resztą sera i pieczemy 30 minut w 190 stopniach.