Przepis na Pieczony kurczak z kuskusem

Pieczony kurczak z kuskusem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 5min.
Czas przygotowania: 125 min.

Jak przyrządzić Pieczony kurczak z kuskusem?

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Połóż kurczaka na desce do krojenia i ostrym nożem wykonaj w udkach kilka głębokich nacięć. Włóż połówki cytryny do wnętrza tuszki, a skórę natrzyj oliwą, solą, pieprzem i kuminem. Przełóż kurczaka na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dodaj do kurczaka marchew oraz cebulę. Piecz jeszcze przez godzinę, od czasu do czasu potrząsając blaszką. Kurczaka schowaj w ciepłym miejscu, zabezpieczając folią aluminiową przed wystygnięciem. Warzywa i soki z kurczaka przełóżyć na patelnię. Do blaszki dolej 0, 5 l wody i mieszając drewnianą łyżką zdrap z dna przypieczone soki, dodaj na patelnię. Dodaj pokrojoną paprykę, kuskus, wędzoną paprykę oraz kolendrę. Szczypcami wyjmij z kurczaka połówki cytryny i wyciśnij z nich sok na patelnię. Doprowadź do wrzenia, wyłącz palnik i poczekaj 5 minut lub do czasu aż kuskus wchłonie cały płyn. Dodaj miętę i wymieszaj widelcem. Podziel kurczaka na porcje i podawaj na półmisku na warstwie kuskusu z pieczonymi warzywami.