Przepis na Zapiekanka z kaszą gryczaną

Zapiekanka z kaszą gryczaną

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Jak przyrządzić Zapiekanka z kaszą gryczaną?

Kaszę gryczaną gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Połowę wykładamy do naczynia żaroodpornego.

Pora siekamy, przesmażamy na łyżce oleju, dodajemy pokrojone pieczarki, jak odparują, doprawiamy je solą i pieprzem.

Wykładamy na kaszę. Posypujemy 1/3 częścią sera żółtego tartego.

Paprykę pokrojoną w kostkę i parówki pokrojone w plasterki podsmażamy na łyżce oleju, wykładamy do naczynia. Przykrywamy kaszą, polewamy mieszanką ze śmietany i keczupu, doprawioną solą i pieprzem.

Posypujemy resztą sera i pieczemy 30 minut w 190 stopniach.