Jak przygotować Gołąbki z mięsem i ryżem – tradycyjne?

Przepis: Gołąbki z mięsem i ryżem – tradycyjne

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przygotowaćGołąbki z mięsem i ryżem – tradycyjne ?

1.Kapustę opłukać, obrać z potarganych liści i ostrym nożem wyciąć głąb (Nie taki diabeł straszny!), następnie włożyć na kilka minut do wrzącej wody (może być lekko osolona) tak, aby zmiękczyć liście (nie ugotować!!!) w celu ułatwienia ich porcjowania („zdejmowania”)

UWAGA!!!

* Gdy po zdjęciu kilku górnych warstw kolejne liście są sztywne kapustę ponownie włożyć na chwilę do gotującej się wody itd.

* Gdy liście ostygną wycinamy nożem bądź traktujemy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady (ale tylko tam!)

* Nie wyrzucamy zbyt małych i potarganych liści, gdyż wykorzystamy je potem do wyścielania brytfanki.

2. Ryż ugotować w osolonej wodzie, lecz nieco skrócić czas gotowania podany na opakowaniu tak, by był lekko twardawy (dojdzie podczas duszenia gołąbków).

Ja używam ryżu parabolicznego gdyż nie rozpada się i nie klei tak jak zwykły ale w zasadzie może to być każdy gatunek lub np. kasza gryczana dla lubiących odmianę 😉

3. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju razem z czosnkiem, następnie połączyć z mielonym mięsem i przyprawami oraz z na wpół ugotowanym ryżem i przyprawami.

Można dodać posiekaną zieloną pietruszkę, pieczarki lub inne dodatki wedle uznania.

4. Tak przygotowany farsz (patrz-2) nakładamy na uprzednio obrobione liście kapusty (patrz-1) i zwijamy formując gołąbki.

UWAGA!!! Dla początkujących:

Im mniej farszu nałożymy tym łatwiej nam będzie zawinąć i uformować gołąbki.

5. Żaroodporne naczynie wyścielamy liśćmi które nam pozostały i układamy na nich ciasno jeden obok drugiego gołąbki (max. dwie warstwy), które zalewamy bulionem do połowy ich wysokości i znów przykrywamy wszystko liśćmi kapusty.

6. Dusimy w piekarniku pod przykryciem ok 1,5 h w temp 180-200 stopni.

7. Gdy gołąbki będą gotowe odlewamy do osobnego naczynia bulion i dodajemy do niego obrane ze skórki pomidory (bądź koncentrat pomidorowy), przyprawiamy do smaku i gotujemy wszystko jeszcze chwilę na małym ogniu (tak by pomidory zmiękły i się rozpadły).

Na koniec zagęszczamy wszystko mąką z wodą.

Smacznego!!!

Z podanych proporcji wyjdzie ok 14 średniej wielkości gołąbków.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553