Przepis: Śląska sałatka z czerwonej kapusty
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas smażenia: 30 min.
Jak przyrządzić Śląska sałatka z czerwonej kapusty?
Kapustę umyj i poszatkuj.
Do garnka na dno włóż masło i wsyp cukier.
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Starte jabłka i pokrojoną cebulę przełóż do garnka z masłem i podduś ok 10 minut.
Dodaj poszatkowaną kapustę i duś 10 minut.
Wlej 1 szklankę wody, dodaj rodzynki i wymieszaj całość.
Gotuj kolejne 10 minut.
Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Następnego dnia ostudzona sałatka smakuje jeszcze lepiej.