Przepis na Pasztet domowy

Pasztet domowy

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Pasztet domowy?

Mięso i wątrobę pokroić w dużą kostkę, gotować razem z włoszczyzną i cebulą i przyprawami:

zielem angielskim, liściem laurowym, jałowcem.

Pod koniec gotowania włożyć do garnka bułkę i poczekać aż całość ostygnie. Przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa, razem z zielem i jałowcem.

Dodać jajka, zmieloną gałkę muszkatołową i resztę przypraw do smaku.

Jeśli będzie trochę za suche to dolać wody z gotowania mięsa.

Foremki posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.

Na dno foremki położyć paseczki słoniny.

Wykładać masę pasztetu, piec aż boki pasztetu będą zrumienione w temp.170 stopni C.

Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Z foremek najlepiej wyjmować na drugi dzień, podgrzewając spód foremki nad gazem.