Przepis: Duszone karczochy
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
Czas przygotowania: 55 min.
Czas gotowania: 40 min.
Jak przygotowaćDuszone karczochy ?
Zewnętrzne, twarde listki karczochów odcinamy ostrym nożem. Łodyżki skracamy do 2,5 cm. Karczochy przekrawamy na połowy i usuwamy włókna z ich wnętrza. W ten sposób przygotowane warzywa umieszczamy w garnku, który napełniamy do połowy oliwą. Dodajemy czosnek, listki laurowe i połowę startej skórki z cytryny. Powoli rozgrzewamy karczochy, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Warzywa nie powinny się smażyć, lecz tylko dusić w oleju! gdy karczochy zmiękną, wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową i pozostawiamy na ręczniku papierowym do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Usuwamy listki laurowe. Gotowe karczochy umieszczamy w podgrzanych talerzach, ozdabiamy resztą skórki cytrynowej i odrobiną majeranku, podajemy z cząstkami cytryny.