Jak przygotować Gołąbki z grzybami na wigilijny stół?

Przepis: Gołąbki z grzybami na wigilijny stół

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przygotowaćGołąbki z grzybami na wigilijny stół ?

Umyte grzyby zalać zimną wodą i pozostawić na noc, po czym ugotować, odcedzić i posiekać.

Drobno pokrojoną cebulę udusić na maśle.

Ugotować ryż na sypko i wymieszać z grzybami, cebulą, natką, doprawić solą i pieprzem.

Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie, rozdzielić liście, po czym napełnić je farszem grzybowym i uformować gołąbki.

Na dno rondla włożyć pół łyżeczki masła i 2 liście

kapusty, ułożyć gołąbki, zalać połową wywaru z grzybów i dusić około godziny pod przykryciem.

Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić resztą wywaru z grzybów, zabielić śmietaną (sosu można nie zabielać śmietaną).

Wlać sos do gołąbków, chwilę trzymać na małym ogniu. Podawać z ziemniakami lub chlebem, polanę sosem i posypane natką pietruszki.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556