Przepis: Gołąbki z grzybami na wigilijny stół
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćGołąbki z grzybami na wigilijny stół ?
Umyte grzyby zalać zimną wodą i pozostawić na noc, po czym ugotować, odcedzić i posiekać.
Drobno pokrojoną cebulę udusić na maśle.
Ugotować ryż na sypko i wymieszać z grzybami, cebulą, natką, doprawić solą i pieprzem.
Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie, rozdzielić liście, po czym napełnić je farszem grzybowym i uformować gołąbki.
Na dno rondla włożyć pół łyżeczki masła i 2 liście
kapusty, ułożyć gołąbki, zalać połową wywaru z grzybów i dusić około godziny pod przykryciem.
Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić resztą wywaru z grzybów, zabielić śmietaną (sosu można nie zabielać śmietaną).
Wlać sos do gołąbków, chwilę trzymać na małym ogniu. Podawać z ziemniakami lub chlebem, polanę sosem i posypane natką pietruszki.