Przepis: Karczochy po włosku
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćKarczochy po włosku ?
Karczochy obrać z wierzchnich liści, obciąć: kłujące końce, po czym środki pokroić w ćwiartki wyjmując wewnętrzne włókna. Karczochy zanurzyć w garnuszku z rozcieńczonym wodą sokiem cytrynowym, a następnie odcedzić je, włożyć do osolonej wody i gotować 4 minuty. Po upływie tego czasu odcedzić i wysuszyć ściereczką. W płaskim rondlu podgrzać oliwę, podrumienić na niej czosnek, po chwili do czosnku dodać 2 łyżki natki pietruszki, włożyć karczochy i delikatnie dosolić. Całość podlać winem, a gdy wino wyparuje, ewentualnie dodać trochę mleka rozcieńczonego małą ilością wody. Po 10 minutach gotowania karczochy posypać resztą natki pietruszki, zdjąć z ognia i podawać na stół. Smacznego.