Przepis: Kapusta faszerowana 2
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przyrządzić Kapusta faszerowana 2?
Główkę kapusty włoskiej obgotować po wycięciu głąba. Wyjąć na sitko, aby woda obciekła. Wybrać średnie liście, skroić zgrubienia, osuszyć ściereczką. Marchew oskrobać, wypłukać, pokrajać w drobną kostkę wielkości zielonego groszku, zalać wrzącą wodą, gotować 5 minut, odcedzić przelać zimną wodą, osączyć, wystudzić. Jajko wbić do mięsa, dodać sos sojowy, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki soli lub wybranej przyprawy, cebulę, imbir, marchewkę i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, dokładnie wymieszać. Na każdy liść nakładać łyżkę farszu, założyć boki, zwinąć w rulon. Ciasno ułożyć jedną warstwą w garnku. Olej wlać do patelni, rozgrzać na średnim ogniu, wlać keczup, zmniejszyć płomień, mieszając podgrzewać do połączenia składników. Wlać szklankę wrzącej wody, zagotować, dodać 1/2 łyżeczki soli, cukier, 1/4 łyżeczki soli lub substytutu, zamieszać, zalać gołąbki. Garnek z gołąbkami postawić na dużym ogniu, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem 15-20 min. Faszerowaną kapustę ostrożnie wyjąć, przełożyć na półmisek, pokrajać na 2-3 części, zalać gorącym sosem.
Smacznego.