Przepis: Puree ziemniaczane z marchewką i zieleniną
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Puree ziemniaczane z marchewką i zieleniną?
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Marchewkę oskrobać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osobnym garnku bez dodatku soli. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić je.
Do ziemniaków dać mleko i masło i dokładnie je ugnieść, aby powstała gładka masa. Marchewkę pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować mikserem i połączyć z pogniecionymi ziemniakami, wymieszać. Wsypać natkę pietruszki i ponownie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić solą. Podawać do obiadów.