Przepis: pyszny Budyń z kalafiora
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić pyszny Budyń z kalafiora?
Kalafiory oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka, soli i cukru, ugotować w odkrytym naczyniu, odcedzić, osączyć. Podzielić kalafior na różyczki. Żółtka utrzeć z masłem, dodać kaszę mannę i pianę ubitą z pozostałych białek. Formę budyniową wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, wypełnić kalafiorami wymieszanymi z masą jajeczną (masa nie może przekraczać 3/4 wysokości formy, szczelnie zamknąć, ustawić w garnku z wrzącą wodą i gotować na parze ok. 1 godziny. Podawać z topionym masłem i zrumienioną tartą bułką. Do budyniu podaje się surówki z warzyw.