Przepis: Rolada biszkoptowa z jarmużem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Rolada biszkoptowa z jarmużem?
Jarmuż oczyścić i umyć, następnie pokroić. Gotować w osolonej wodzie 40 – 50 minut. O
dcedzić.
Szalotki i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle.
Dodać jarmuż i krótko dusić.
Wlać wino, doprawić solą i pieprzem cayenne.
Gotować 4 – 5 minut.
Jarmuż wystudzić, odlać płyn.
Do jarmużu dodać jaja, mąkę ziemniaczaną i łososia, wymieszać.
Ciasto: jaja rozdzielić.
Żółtka ubić na puch, kropelkami dodając płynne masło.
Potem dodać obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać.
Białka ubić z 1 łyżeczką soli na sztywną pianę.
Dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować i piec 10 – 12 minut, wyjąć z pieca.
Posmarować śmietaną, wyłożyć farsz z jarmużu.
Ciasto zrolować.
Roladę położyć na blasze i piec jeszcze w piekarniku ok 8 minut.
Pokroić, podawać z sałatą z pomidorami i sosem winegret.