Przepis: Śląskie karbinadle z kapustą
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Śląskie karbinadle z kapustą?
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Na suchej patelni wysmażamy boczek, z cebulą szklimy. Dodajemy do odcedzonej kapusty, przyprawiamy do smaku pieprzem, cukrem, kminkiem i sokiem z cytryny, solimy, jeśli trzeba. Kapustę mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę.
Karbinadle:
40 dag mieszanego mięsa mielonego l jajko, l czerstwa bułka ,1 cebula, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Mięso zagniatamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką oraz drobno posiekaną cebulą. Przyprawiamy do smaku, lepimy kotleciki, smażymy je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.Podajemy z kapustą i ziemniakami.
Smacznego.