Przepis na Pieczone, czosnkowe ziemniaki

Pieczone, czosnkowe ziemniaki

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Jak przyrządzić Pieczone, czosnkowe ziemniaki?

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemaki obrać, umyć, pokroić każdy na 4 części, posypać ziołami, dodać czosnek, pieprz, słodką, mieloną paprykę i odrobinę soli. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać ziemniaki, skropić oliwą, przełożyć do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia, przykryć folią i piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po upływie danego czasu, ziemniaki odkryć i piec bez przykrycia ok 5 minut aż się zarumienią