Przepis na Ziołowe kotleciki ziemniaczano-kalafiorowe z pysznym pomidorowym sosem

Ziołowe kotleciki ziemniaczano-kalafiorowe z pysznym pomidorowym sosem

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Ziołowe kotleciki ziemniaczano-kalafiorowe z pysznym pomidorowym sosem?

1. Zacznij od przygotowania sosu:

w dużym rondlu rozpuść masło, dodaj przecier pomidorowy i cały czas mieszając smaż go na średnim ogniu przez 2 minuty. Ostrożnie dodaj bulion, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 3 minuty.

2. Wymieszaj bardzo dokładnie śmietankę z mąką. Sos zestaw z ognia, dodaj śmietankę, wymieszaj i ponownie postaw na ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj minutę. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest za rzadki, dodaj odrobinę mąki wymieszanej z zimną wodą i zagotuj, jeśli jest za gęsty, dolej mleka).

3. Kalafiora podziel na pojedyncze różyczki i ugotuj do średniej twardości (na parze lub w osolonej wodzie). Wystudź, posiekaj nożem na niezbyt małe kawałki.

4. Cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj, zeszklij na łyżce oleju.

5. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, powinny w nich pozostać wyczuwalne kawałki.

6. Do ziemniaków dodaj jajka, zioła, kalafiora, mąkę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę (jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj trochę tartej bułki).

7. Z masy formuj małe kotleciki, panieruj je w tartej bułce i smaż na średnio gorącym oleju do zezłocenia z obu stron. Po usmażeniu przekładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju.

8. Podawaj z sosem i zieloną sałatą.

9. Moim zdaniem kotleciki smakują wybornie zarówno na gorąco jak i na zimno – ale wtedy już proponuję sos na bazie jogurtu typu tzatziki zamiast sosu pomidorowego.

Dodatkowe informacje

sos przygotowany według powyższego przepisu wspaniale komponuje się także z innymi daniami – np. z kopytkami.