Jak przygotować Gratin z ziemniaków?

Przepis: Gratin z ziemniaków

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przygotowaćGratin z ziemniaków ?

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Namoczony garnek rzymski wysmarować częścią masła, w naczyniu ułożyć poprzecznie, warstwowo ziemniaki. Posypać pieprzem, solą.

Połączyć i wymieszać: śmietanę, ser, startą gałkę, zmiksowaną bądź startą cebulę. Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na zapiekance. Zapiekać w przykrytym naczyniu.

Garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewamy go do 180-200 stopni.

Wersja francuska tego przepisu:

ziemniaki układać w dwóch warstwach, przyrządzić dobrze doprawione mięso mielone ok.300 g z przyprawami (np. zioła prowansalskie) i wymieszać z 100 g ziołowego Creme-Fraiche.

Farsz ułożyć pomiędzy jedną, a drugą warstwą ziemniaków. Pozostałe składniki takie same.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553