Jak przyrządzić Kotlety Syryjskie?

Składniki

Oto lista składników, które będziesz potrzebować:

  • 300g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego koriandru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • Olej do smażenia

Instrukcje

  1. Zacznij od namoczenia ciecierzycy przez noc. Następnego dnia odcedź ją i dokładnie opłucz.
  2. W dużym garnku ugotuj ciecierzycę w osolonej wodzie aż do momentu, kiedy będzie miękka. To zazwyczaj zajmuje około 45 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Posiekaj cebulę i czosnek.
  4. Gdy ciecierzyca będzie gotowa, odcedź ją i odstaw do ostygnięcia.
  5. Wrzuć ciecierzycę, cebulę, czosnek, kmin rzymski, koriander, cynamon, pieprz cayenne, sól i pieprz do misy blendera.
  6. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  7. Następnie dodaj mąkę i ponownie zmiksuj, aż składniki dokładnie się połączą.
  8. Z masy formuj kotlety. Jeśli masa jest zbyt lepka, możesz dodać trochę więcej mąki.
  9. Rozgrzej olej na głębokiej patelni.
  10. Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.
  11. Odsącz nadmiar oleju na ręczniku papierowym.
  12. Kotlety syryjskie podawaj z ulubionym sosem lub na chlebie pita z warzywami.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556