Przepis: Kotlety w sosie grzybowym
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas smażenia: 25 min.
Jak przyrządzić Kotlety w sosie grzybowym?
Najpierw przygotować kotlety. Ugotować kasze na gęsto, ostudzić. Do ostudzonej kaszy dodać jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz bułkę wcześniej namoczoną i wyciśniętą oraz mąkę. Wszystko wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w mące pszennej. Smażyć z obu stron. Sos grzybowy podgrzybki ugotować. Pieczarki i obgotowane podgrzybki podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, dodać mąkę, wymieszać. Następnie przyprawić do smaku i wlać rosół-chwilę poddusić. Na koniec dodać łyżkę śmietany i ponownie wymieszać. Kotlety polać sosem. Ogórka pokroić w plasterki.