Przepis: Kotlety z soczewicy
Ile porcji: 14
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 35 min.
Czas smażenia: 15 min.
Jak przyrządzić Kotlety z soczewicy?
Soczewicę opłukać, zalać zimna wodą i moczyć 1 godzinę, opłukać i przełożyć do garnka, zalać 1,5 szklanką wody.
Doprowadzić do zagotowania, przykryć pokrywką i gotować ok. 25 minut. Woda nie powinna się całkowicie wygotować, a soczewica powinna być miękka i wilgotna. W razie czego dolać więcej wody i dalej gotować. Dodać pół łyżeczki soli oraz podsmażoną na oleju cebulę. Do gorącej soczewicy dodać górskie płatki owsiane, kaszę mannę, drobno posiekany czosnek i curry. Wymieszać wszystko dokładnie, przykryć i odstawić do ostudzenia.
Masę wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Z masy formować niewielkie kulki i je spłaszczać.
Kotlety kłaść na rozgrzany olej na patelni i smażyć na niewielkim ogniu na ciemnobrązowy kolor.
Osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.