Przepis: Marchew w sosie jogurtowo-czosnkowym
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Marchew w sosie jogurtowo-czosnkowym?
Marchew umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż i zalać osolonym wrzątkiem. Podgotować koło 5 minut, odcedzić i osuszyć jajka dokładnie rozkłócić w miseczce i obtoczyć w nich marchewkę i dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć marchewki z obu stron aż się zarumieni. Wyłożyć na talerz i ostudzić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wraz z koperkiem dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i polać utworzonym sosem marchewki. Marchewki podawać na ciepło ale sos musi być zimny.