Przepis: Omdlały Imam
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Omdlały Imam?
Proszek do koletów zalewamy wodą (według przepisu na opakowaniu) i odstawiamy do wchłonięcia. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, wrzucamy bakłażana (w całości) i dusimy ok. 7-8 minut na małym ogniu (woda nie powinna wrzeć). Wyjmujemy i studzimy.
W międzyczasie kroimy cebulkę w półksiężyce, podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy sojowe mielone i chwilkę smażymy. Wrzucamy zmiażdżony czosnek i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy parę minut.
Dodajemy ciecierzycę. Następnie przekrawamy bakłażany wzdłuż na pół, wydrążamy je delikatnie nożem, środek kroimy i dodajemy do pomidorów. Wsypujemy posiekaną natkę i przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze parę minut.
Na koniec układamy połówki bakłażanów w nasmarowanym oliwą naczyniu, napełniamy farszem, skrapiamy jeszcze raz oliwą i pieczemy w temp. 180 st. Przez ok. 40 minut. Podajemy z ryżem i gęstym jogurtem naturalnym. [ja z jadłam po prostu z sałatką ;)]
smacznego 🙂