Przepis: Opiekany bakłażan
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Opiekany bakłażan?
Bakłażany piec przez 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po czym wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Posiekać pomidora w drobną kostkę i wymieszać z dwiema łyżkami oliwy.
Chlebek pita podpiec w tosterze, lub piekarniku i pokroić na kawałeczki. Papryczkę chilli oczyścić z pestek i posiekać. Zmiksować czosnek z miąższem bakłażana, chilli (bez pestek) i resztą oliwy, doprawić pieprzem, solą i odrobina kurkumy. Przełożyć pastę z bakłażana do miseczki, lub na półmisek i udekorować natką pietruszki i pomidorem.
Podawać z kosteczkami z pity.