Przepis: Ziemniaki z grzybkami i jajkiem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas smażenia: 25 min.
Jak przyrządzić Ziemniaki z grzybkami i jajkiem?
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku-odcedzić. Kurki dokładnie oczyścić, cebulę obrać i pokroić w piórka lub jak kto chce. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oliwy i podsmażyć grzyby z cebulką i tymiankiem. Jak zaczną się lekko rumienić dodać ziemniaki, posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażamy ziemniaki aż się trochę zrumienią. Na koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na ziemniaki wybić jajka ze skorupek (a najlepiej jeśli pojedynczo będziemy wybijać do miseczki i dopiero na ziemniaki). Po wierzchu posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do piekarnika pod grill na ok. 3-5 minut i gotowe.