Przepis na Młode ziemniaki z zieleniną i kwaśnym mlekiem

Młode ziemniaki z zieleniną i kwaśnym mlekiem

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.

Jak przyrządzić Młode ziemniaki z zieleniną i kwaśnym mlekiem?

Wiejskie mleko, nieprzegotowane trzeba odstawić w ciepłe miejsce na około dwa dni przed planowanym obiadem, następnie przed podaniem schłodzić je i rozmieszać.

Ziemniaki oskrobać, opłukać, podzielić na kawałki, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli oraz dwie łyżeczki masła do gotowania, ugotować je do miękkości.

W tym czasie obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym maśle.

Szczypiorek i natkę pietruszki opłukać i posiekać.

Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić je, wymieszać z przysmażoną cebulką, szczypiorem i natka pietruszki.

Jeśli trzeba doprawić solą do smaku.

Podawać gorące ze szklanką schłodzonego, kwaśnego mleka.