Przepis na Pasztet wegetariański

Pasztet wegetariański

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Pasztet wegetariański?

W posolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej ugotować na sypko kaszę. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebule drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać masło, udusić pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Z kaszy gryczanej wyjąć przyprawy. Natkę posiekać.

Pieczarki z cebulą i kaszę dwukrotnie zemleć, wymieszać z kremówką i natką. Do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, włożyć pasztet.

Piec ok 40 min.

Liście kapusty wrzucić na kilka minut do osolonego wrzątku, osączyć. Wystudzony pasztet owinąć liśćmi.

Podawać z ostrym ketchupem.