Przepis na Pasztet ziemniaczany z pieczarkami i wędzoną rybą

Pasztet ziemniaczany z pieczarkami i wędzoną rybą

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Pasztet ziemniaczany z pieczarkami i wędzoną rybą?

Przygotować formę:

wysmarować ją tłuszczem i wysypać tartą bułką.

Świeżo ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować, utrzeć z łyżką masła i z mlekiem.

Gdy masa nieco przestygnie, dodać jajka i jeszcze raz razem utrzeć, przyprawić solą, Jarzynką i odrobiną pieprzu. połowę masy wyłożyć do formy, równo rozsmarować.

Na tej warstwie ziemniaków rozsypać drobno posiekane mięso ryby i podsmażone na łyżce tłuszczu pieczarki.

Przykryć resztą masy, wygładzić powierzchnię nożem maczanym w tłuszczu, posypać tartym serem, skropić roztopionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika (190 stopni C).

Piec do zrumienienia.

Gotowy pasztet wyłożyć na półmisek, posypać zieleniną. Podawać z surówką.