Przepis na Ziemniaki gotowane – stare

Ziemniaki gotowane – stare

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przyrządzić Ziemniaki gotowane – stare?

Ziemniaki obrać starannie, opłukać, zalać wodą, dać trochę soli, gotować 15 — 20 minut.

Nie należy gotować do miękkości, tylko niedogotowane odlać i pozostawić 5 — 10 minut, aż dojdą.

W gotowaniu można dać kminku, estragonu albo szczyptę mięty pieprzowej (w woreczku) dla smaku i strawności.

Ziemniaki ugotowane podaje się zaraz, bo gdy długo stoją, tracą na smaku i twardnieją, a pozostawione bez przykrycia czernieją.

Najlepsze są ziemniaki gotowane na parze.

Podaje się, jako potrawę polaną masłem z porami lub cebulą, oraz jako przystawkę do potraw kwaśnych, jak do zup i mleka kwaszonego – zsiadłego.