Przepis: Czekoladowe lody domowe
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćCzekoladowe lody domowe ?
Żółtka ubić z cukrem pudrem w miseczce, którą należy trzymać nad parującym wrzątkiem. Od czasu do czasu należy sprawdzać, czy miska się za bardzo nie rozgrzała. To jest bardzo ważne, ponieważ w innym przypadku żółtka się
zetną.
W oddzielnym naczyniu ubić śmietaną na sztywno.
Do ubitych i przestudzonych żółtek dodać miód rozpuszczalną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać łyżką drewnianą, żeby masa nie opadła.
Jak składniki się połączą, dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i wstawić na 150 minut do zamrażarki. Deser udekorować kandyzowanymi wiśniami.