Orzeźwiająca galaretka z kiwi – prosty deser

Czas przygotowania: 20 minut + czas studzenia Porcja: 4-6 porcji

Składniki:

  • 4 dojrzałe kiwi
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej lub limonkowej
  • 500 ml wrzącej wody
  • 200 ml zimnej wody
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • Mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie galaretki:
    • Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie
    • Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
    • Dodajemy zimną wodę
    • Opcjonalnie dosładzamy miodem
    • Odstawiamy do przestudzenia
  2. Przygotowanie owoców:
    • Kiwi obieramy ze skórki
    • Kroimy w cienkie plasterki
    • Część kiwi możemy pokroić w kostkę
  3. Układanie deseru:
    • W pucharki wkładamy plasterki kiwi
    • Zalewamy tężejącą galaretką
    • Dekorujemy kostkami kiwi

Wskazówki:

  • Galaretka powinna być letnia przed zalaniem owoców
  • Kiwi kroimy bezpośrednio przed przygotowaniem
  • Można dodać inne owoce (np. winogrona)
  • Używaj dojrzałych, ale jędrnych kiwi

Podawanie:

  • Schłodzone, prosto z lodówki
  • Udekorowane listkami mięty
  • Można dodać bitą śmietanę
  • Idealne na letni deser

Przechowywanie: W lodówce do 2-3 dni.

Wartości odżywcze: Kiwi to źródło:

  • Witaminy C
  • Błonnika
  • Potasu
  • Antyoksydantów
5/5 (1 Review)