Czas przygotowania: 20 minut + czas studzenia Porcja: 4-6 porcji
Składniki:
- 4 dojrzałe kiwi
- 2 opakowania galaretki cytrynowej lub limonkowej
- 500 ml wrzącej wody
- 200 ml zimnej wody
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- Mięta do dekoracji
Przygotowanie:
- Przygotowanie galaretki:
- Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie
- Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
- Dodajemy zimną wodę
- Opcjonalnie dosładzamy miodem
- Odstawiamy do przestudzenia
- Przygotowanie owoców:
- Kiwi obieramy ze skórki
- Kroimy w cienkie plasterki
- Część kiwi możemy pokroić w kostkę
- Układanie deseru:
- W pucharki wkładamy plasterki kiwi
- Zalewamy tężejącą galaretką
- Dekorujemy kostkami kiwi
Wskazówki:
- Galaretka powinna być letnia przed zalaniem owoców
- Kiwi kroimy bezpośrednio przed przygotowaniem
- Można dodać inne owoce (np. winogrona)
- Używaj dojrzałych, ale jędrnych kiwi
Podawanie:
- Schłodzone, prosto z lodówki
- Udekorowane listkami mięty
- Można dodać bitą śmietanę
- Idealne na letni deser
Przechowywanie: W lodówce do 2-3 dni.
Wartości odżywcze: Kiwi to źródło:
- Witaminy C
- Błonnika
- Potasu
- Antyoksydantów