Przepis: Herbatnikowy deser
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćHerbatnikowy deser ?
Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z konfiturami (zostawić łyżkę do dekoracji), przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem.
Gruszki i jabłko dokładnie umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Pokroić na 8-10 cząstek, ułożyć jedna obok drugiej na warstwie herbatników.
Z białek ubijać pianę, a kiedy zacznie gęstnieć, dodać cukier i ubić na sztywno.
Szprycą wycisnąć na owocach beziki z piany.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, zapiekać 15-20 minut.
Podawać jeszcze cieple, polane konfiturami.